Перейти до основного вмісту

ВІРТУАЛЬНА ГАЛЕРЕЯ СВІТЛИН ОБРЯДОВОГО І ПОВСЯКДЕННОГО ХЛІБА САХНОВЩИНСЬКОЇ ГРОМАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


06 липня 2022 року згідно наказу Міністерства культури та інформаційної політики України до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України було включено елемент "Знання та практики приготування сахновщинського короваю". Ознайомитися з історією розвитку елемента, його носійками можна тут. 
До першої річниці вагомої події для Сахновщинської громади, Харківської області та України представляємо широкому загалу віртуальну галерею давніх і сучасних світлин обрядового і повсякденного хліба Сахновщинської громади Красноградського району Харківської області. Подібна робота з пошуку, дослідження, систематизації і обробки фотографій, що пов'язані з елементом, зроблена вперше. До того ж наповнення віртуальної галереї не обмежується виключно весільною тематикою і тематикою короваю, а містить важливий ілюстративний матеріал про хлібопекарські традиції Сахновщинського краю, а також традиції гостинності. Адже зустріч чи то хлібом, чи то короваєм на Сахновщині символізує прояв гостинності та відкритості. Це вже, дійсно, стало усталеною традицією, що передається з покоління в покоління. 
Галерея не є вичерпною, поки що представлена віднайденими та оцифрованими давніми світлинами, в подальшому буде доповнюватися новими фото, в тому числі вже сучасного періоду. Розширення галереї залежить виключно від жителів Сахновщинської громади, уродженців цієї землі, яких розкидало Україною та світом. Фото з родинних архівів, що стосуються окресленої тематики, та інформацію про них Ви можете надсилати на електронну пошту sahrdk@ukr.net з поміткою у темі листа "Віртуальна галерея". 
Світлини опубліковані у вільному доступі, оскільки вони "розповідають" про культурну спадщину всеукраїнського надбання. Дозволяється використовувати фото у дослідженнях, публікаціях тощо, але із посиланням на першоджерело - блог "Історико-культурна спадщина Сахновщини". 


Весілля, смт Сахновщина, колишня вулиця Сєрова, буд. 48 (сучасна назва вулиці - Коровайна, 1974 р.).
Світлина з родинного фотоархіву Лесі Шикітки

Весілля Сергія і Віталії Дудків,
смт Сахновщина, 24.09.1994 р. Світлина з родинного фотоархіву Віталії Дудки
Зустріч молодят, с. Зелений Клин (колишня назва - с. Чапаївка). Весілля Юрія та Алли Орєхових, 1987 р. На фото - батьки нареченого Олександр та Олександра Орєхови. Світлина з родинного фотоархіву Алли Орєхової 
Сахновщинські учасниці художньої самодіяльності медичного колективу. Світлину надала Лідія Панасій 

Золоте весілля Манько Федора і Євгенії, листопад 1973 р. Світлина з родинного фотоархіву Віталії Дудки

Весілля родини Мікулічів, 31.01.1976, смт Сахновщина. Світлина з родинного фотоархіву Віталії Дудки
Весілля родини Мікулічів, смт Сахновщина, 31.01.1976. Світлина з родинного фотоархіву Віталії Дудки
Весілля родини Мікулічів, смт Сахновщина, 31.01.1976. Світлина з родинного фотоархіву Віталії Дудки
Галина Довбищенко, фрагмент статті із газети "Колос" за 1986 р. Фонди Комунального закладу "Сахновщинський краєзнавчий музей"
Любов Терещенко і Ганна Демченко, фото замітка у газеті "Колос" за 1996 р. Фонди Комунального закладу "Сахновщинський краєзнавчий музей"
Весілля у с. Шевченкове. Світлину надала Наталія Осада
Весілля Юрія та Алли Орєхових, 1987 р. Розпис у Тавежнянському сільському клубі. Світлина з родинного фотоархіву Алли Орєхової 
Зустріч делегації на в'їзді до Сахновщинського району. Фотоархів Комунального закладу "Сахновщинська централізована клубна система"
Фрагмент статті "Хліб домашньої випічки" авторства І.Жури. Фото С.Помазана. На світлині - Галина Лойко, с. Лигівка. Газета "Колос", 1990 р. 


Пекарки кафе-їдальні с. Лебедівка Ганна Довгаль та Ольга Довгаль. Фото А.Сальникова 
Датування фото і хто зображений невідомо. Фонди Комунального закладу "Сахновщинський краєзнавчий музей"
Зустріч на сахновщинській землі з митцями Харківщини. Фонди Комунального закладу "Сахновщинський краєзнавчий музей"
Хлібом-сіллю вітали сахновщани гостей з Казахстану. Фонди Комунального закладу "Сахновщинський краєзнавчий музей"
Весілля у с. Шевченкове. Світлину надала Наталія Осада 






На сцені Сахновщинського районного будинку культури, у центрі - Людмила Корінна 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ВСЕ ЖИТТЯ ВИШИВАЛА ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ОНУКІВ. Інтерв'ю із сахновщинською вишивальницею Ольгою Довбнею

О.П.Довбня серед своїх вишитих скарбів Сахновщинська громада Харківської області славиться не лише вправними коровайницями, а й не менш умілими майстринями вишивки. Їхні рукотворні шедеври зачаровують яскравими барвами, дивують і захоплюють водночас. Як оті натруджені працею жіночі руки можуть створювати отаку красу? Дійсно, не вкладається в голові. Та й часу для вишивки у буденному житті лишається не так вже й багато, хіба що вночі, або на зиму, коли поменшає господарських справ, тоді й можна відвести душу за улюбленим заняттям. Напередодні десятої річниці Міжнародного дня вишивальниць, який відзначають у світі щорічно 10 листопада у день святої Параскеви Іконійської – покровительки праці вишивальниць, хочемо розповісти про жінку, завдяки якій впродовж багатьох десятків років сахновщинська вишивка жила, живе і впевнені, що буде жити й надалі у її рушниках, сорочках і вишитих картинах. Знайомтеся, Ольга Прокопівна Довбня (1944 р.н.) – жителька Сахновщини, одна із небагатьох берегинь

У Сахновщині відбувся форум творчості "КОРОВАЙ + ВИШИВКА + ПІСНЯ = САХНОВЩИНА"

Олег Яриніч Сахновщинська громада Харківської області багата на матеріальну і нематеріальну культурну спадщину, яка ідентифікує її серед інших громад Харківщини та України як ареал із активними соціокультурними процесами. Завдяки носіям і носійкам нематеріальної культурної спадщини, майстрам і майстриням декоративно-ужиткового мистецтва, краєзнавцям, працівникам культури, зацікавленим організаціям, закладам та іншим небайдужим особистостям, що вболівають за розвиток культури на Сахновщині, за культурне самовизначення цих територій, вдалося дослідити, зберегти, почасти відродити культурні практики, історично притаманні цій місцевості. Їхнім рушієм є ентуазіазм, віра у ті добрі справи, які вони роблять на благо громади. Проте це лише крупинка досліджених, зафіксованих, опублікованих матеріалів традиційної народної культури Сахновщинського краю у порівнянні з тим, що навіки втрачено, розпорошено, загублено, штучно викреслено і, водночас, тим, що ще можливо віднайти, вдихнути у нього друге